بوم مدل کسب و کار چیست؟
در حال حاضر بسیاری از افراد به دنبال کارآفرینی و داشتن یک کسبوکار مستقل هستند که دستیابی به موفقیت در این زمینه و کسب درآمد بالا نیاز به برنامهریزیهای اصولی دارد.
در حال حاضر بسیاری از افراد به دنبال کارآفرینی و داشتن یک کسبوکار مستقل هستند که دستیابی به موفقیت در این زمینه و کسب درآمد بالا نیاز به برنامهریزیهای اصولی دارد.
به طور کلی میتوان گفت که برای پیشرفت در هر کاری نیاز به نقشهای جامع و کامل دارید که با طراحی یک مدل شفاف امکانپذیر است.
بوم کسب و کار بهعنوان یک مدل مدون برای رسیدن به اهداف شغلی در نظر گرفته میشود. این مدل نشان میدهد که از چه طریق و با انجام چه فعالیتهایی میتوان میزان درآمد را افزایش داد.
اگر میخواهید بدانید که بوم مدل کسبوکار چه فایدهای دارد و چه نیازی به تهیه آن دارید، مطالعه این مقاله برای شما مفید خواهد بود.
بوم مدل کسب و کار (Business Model Canvas) چیست؟
بوم کسب و کار طرحی است که بهصورت واضح نشان میدهد یک مجموعه یا شرکت تجاری چگونه باید محصولاتش را تولید و به مشتری عرضه کرده تا به درآمد مناسب دست پیدا کند.
معمولا شما بدون داشتن یک نقشه اصولی، در راه رسیدن به هدف و مقصدی که برای موقعیت کاری خود در نظر گرفتهاید دچار مشکل خواهید شد.
بوم کسب و کار اولین بار توسط فردی به نام استروالدر معرفی شد. این بوم از چند بخش اصلی تشکیل شده که در هر کدام از آنها فاکتورهایی بیان میشود که با دیگر بخشها در ارتباط است.
هدف از ایجاد چنین طرحی آن است که مشخص کند از چه طریقی محصول و خدمات بهدست مشتری برسد و چطور درآمد افزایش پیدا کند.
البته نکته مهمی که باید به آن دقت کرد، تفاوت خدمات، محصولات و منابع مالی هر مجموعه است که نشاندهنده تفاوت در راههای ارتباط با مشتری است.
با توجه به این موضوع نمیتوان انتظار داشت که یک مدل بوم کسب و کار برای همه قابل استفاده باشد بنابراین تنها چهارچوب کلی آن مشخص شده و بر این اساس طرحی مناسب در هر زمینه کاری اجرا میشود.
در صورتی که هنوز با کلیات این طرح آشنایی ندارید میتوانید از آموزههای محمد احمدی اصل که بهعنوان کارافرین برتر در سطح کشور شناخته میشود، استفاده کنید.
او توانسته است با بهکار گیری تواناییهای خود و برنامهریزیهای اصولی، هولدینگ پخش شرکت رخ آرا را به جایگاه بسیار مناسبی برساند.
مزایای بوم مدل کسب و کار
بهرهگیری از مدل بوم کسب و کار با توجه به مزایای بسیار خوبی که دارد، در حال حاضر جزء فاکتورهایی است که میتواند شما را به موفقیت در کسب و کارتان نزدیکتر کند، مزایای این طرح عبارتاند از:
- طرح مورد نیاز بهصورت تصویری ارائه میشود و بهخوبی قابل فهم است.
- استفاده از روشهای نوین برای پیشرفت کسبوکار و دوری از شیوههای سنتی در این طرح در نظر گرفته شده است.
- در صورتی که ایدههای جدیدی دارید، امکان پیادهسازی آنها در بوم کسب و کار وجود دارد که نشان دهندۀ انعطافپذیری این طرح است.
- در این طرح به بخش مهم مشتریمداری نیز توجه شده است.
با مشاهده شرکتهای تجاری موفقی همچون هولدینگ پخش شرکت رخ آرا که با برنامهریزیهای مدون توانسته است در جلب رضایت مشتری و کسب درآمد بهخوبی عمل کند، به اهمیت چنین طرحی پی میبرید.
بوم کسب و کار از چه بخشهایی تشکیل شده است؟
در هنگام استفاده از این طرح اولین موردی که باید به آن توجه کنید ۹ عنصر ساختاری این مدل است که به شرح زیر است:
- قسمت مشتری (Customer Segments): در این بخش شما باید لیستی از افرادی که قرار است بهعنوان مشتریان هدف به آنها خدمات و محصول ارائه دهید، وارد کنید.
- گزاره ارزش (Value Proposition): در واقع این قسمت از مدل مشخص میکند که دلیل خرید مشتریان از شما چیست و شما کدام یک از نیازهای آنها را برآورده میکنید.
- کانالها (Channels): شما باید در این بخش نشان دهید که مشتریان از چه راه یا راههایی میتوانند به محصول یا خدمات شما دسترسی داشته باشند.
- روابط مشتری (Customer Relationships): ارتباط موثر با مشتری به این صورت است که شما باید در جذب، حفظ و افزایش مشتری مهارت داشته باشید و راه درست آن را پیدا کنید.
- جریان درآمد (Revenue Streams): در اصل وجود این بخش برای آن است که متوجه شوید بیشترین درآمد شما از چه طریقی است و مشتریان شما با چه راهبردی بیشترین ارزش را برای خدمات شما قائل میشوند.
- منابع کلیدی (Key Resources): منابعی که شما از آنها برای پیشبرد اهدافتان استفاده میکنید، میتواند شامل دانش، تخصص، نیروی انسانی و موارد دیگری باشد که باید در این بخش به آن بپردازید.
- فعالیتهای اساسی (Key Activities): کارهای کلیدی و مهمی که شما در مجموعه خود به آنها میپردازید بهعنوان عاملی برای جلب مشتری در نظر گرفته میشود و باید با گزاره ارزش، ارتباط موثری داشته باشد.
- شرکای کلیدی (Key Partnership): شرکای کلیدی شما نیز باید در انجام برخی وظایف و فعالیتهای مهم به شما کمک کنند که شرح وظایف آنها در این بخش نوشته میشود.
- ساختار هزینه (Cost Structures): بعد از مشخص کردن تمام بخشها باید هزینهها را متناسب با فعالیتهای اصلی تعیین کرد.
هر کدام از این قسمتها نشاندهنده اصولی است که باید بهطور کامل مورد بررسی قرار گیرد.
در نظر داشته باشید که آشنایی با هدایت کسبوکار، نیازمند بهرهگیری از تجارب افرادی است که در این زمینه موفق عمل کردهاند.
محمد احمدی اصل با ایجاد یک گروه متخصص و کاربلد در تلاش است تا آموزشهای لازم برای پیشرفت شغلی را با استفاده از روشهای نوینی همچون بوم کسب و کار در اختیار افراد قرار دهد.
جمعبندی
بوم کسب و کار در واقع مدلی است که از بخشهای مختلف تشکیل شده و هدف اصلی آن کمک به افراد برای هدایت بهتر کسبوکارشان است.
برخی از قسمتهای این طرح شامل جریان درآمد، گزاره ارزش، روابط مشتری و برخی موارد دیگر است که هرکدام جنبههای مختلفی را مورد بررسی قرار میدهد که برای دستیابی به موفقیت شغلی لازم است.
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰